Přeceňování a podceňování sexu

17:36 5. června 2016



Téma, o kterém jsem se dnes rozhodla psát, je rozhodně kontroverzní, ale myslím, že i hodně zajímavé. Na článku jsem spolupracovala s mou kamarádkou Lindsey z Louisiany, která je teď už potřetí na dva měsíce v Praze a společně se svým týmem pořádají každý čtvrtek večer akci s názvem Journey, kde mají diskuze na různá témata. Posledním tématem byl právě sex.

1. Je sex dobrý nebo špatný?
Většina z nás se asi shodne, že sex je rozhodně dobrá věc! Pro lidi funguje třeba trochu jinak než pro zvířata. Už jenom proto, jakou dobu trvá. A nejde tu vždy jen o fyzický prožitek. Věřím, že sex nám dal Bůh jako dar do manželství.

2. Jak sex přeceňujeme a jak jej naopak podceňujeme?

Podceňování

Už víckrát jsem slyšela názor, že sex je pouze fyzická potřeba. Stejně jako když máme hlad, najíme se, když chceme sportovat, jdeme běhat. Já s tímto názorem úplně nesouhlasím. Myslím si, že sex není pouze fyzická potřeba. Zajímavý mi například přijde, že ženy mnohem častěji nahlásí, jestliže prožili nějaké fyzické napadení, ale když je žena zneužita sexuálně, nahlášení proběhne v mnohem  méně případech. Proč když se řekne znásilnění, sexuální zneužití malého dítěte, naskakuje husí kůže, vztek a smutek? Proč nás tolik bolí, když nás náš partner podvede? I když jme v "otevřeném vztahu", tvrdíme, že netoužíme po závazku, přesto toužíme  po vztahu, ve kterém se náš partner rozhodne k závazku, po vztahu, kde nás ten druhý doopravdy zná a přesto nás miluje.
Pro mě sex mimo manželství znamená, jako bychom říkali: "Ještě Tě nechci celou/celého, nejsem úplně připravená/ý se Tobě celé/mu zavazovat, teď chci zatím jen Tvé tělo.". Podobně jako když bulimička sní jídlo, ale nechce ho celé, nechce ho se vším všudy, proto ho hned po spolknutí vyzvrací. Ve vztahu to znamená, pojďme mít sex, ale ještě Tě nechci úplně celou/celého a když mě to nebude bavit, může odejít bez jakéhokoli problému.

V manželství je Váš život jeden, Vaše peníze jsou jedny a Vaše těla jsou Vaše.
Nakonec otázka porna a sebeuspokojení. Jestli někdy uvidíte slavnou porno herečku, která má podle Vás sex jako práci, je jako stroj, "už sex tolik neřeší" a představte si jejího tatínka, který má pravděpodobně zlomené srdce. Ale proč, pokud je sex jen fyzická potřeba?

Přeceňování

Někdy naopak od sexu očekáváme, že nám dá smysl života a absolutní naplnění. Že šťastný život bez romantiky a sexu vlastně neexistuje. Když nám to nebude "klapat v posteli", rozejdeme se.
V Bibli ve Starém zákoně je jeden super příběh, který mluví o přeceňování sexu. Je o muži jménem Amnon, který měl dva nevlastní sourozence, bratra Absaloma a sestru Tamar, která byla panna a velmi atraktivní. Amnonovi se jeho nevlastní sestra fakt líbila a uspokojoval se pod představou nad ní a chtěl jí získat. Byl doslova uchvácen představou mít s ní sex. Miloval ji. Ale ještě víc milovat to, že by s ní chtěl spát. Jednou jí pod záminkou nemoci vlákal do své komnaty a tam jí znásilnil. Poté Bible mluví o tom, že místo toho, aby získal opravdové naplnění, tak ho naplnila nenávist vůči Tamar, která byla větší než láska k ní.
Proč, když dostal co chtěl, nebyl uspokojen? Naopak?

Závazek není jednoduchá věc. Speciálně, když jako lidi nikdy nejsme úplně dokonalí a navzájem se často "zklamáváme".

3. Jaký je Boží závazek k nám?
Já sama jsem v téhle oblasti několikrát zklamala. Není to tak, že jsem v klidu a bez jakéhokoli problému. Možná jsi sám sebe taky v tomto zklamal. Ale nejkrásnější na tom je, jak se k tomu staví Ježíš. V Bibli, v Novém zákoně je kniha s Názvem Janovo evangelium a v 8 kapitole si můžete přečíst, možná pro Vás známý příběh.
Židové, Farizeové a učenci dovedli k Ježíšovi ženu, která byla chycena a obviněna při cizoložství. Chtěli po Ježíšovi, aby rozhodl co s ní mají udělat. Podle jejich zákona by měla být ukamenována. Ježíš ale řekl: " Kdo je z Vás bez hříchu, ať po ní první hodí kamenem.". Všichni postupně odešli. Ježíš vstal a zeptal se ženy: „Kde jsou tvoji žalobci, ženo? Nikdo tě neodsoudil?“ „Nikdo, Pane,“ odpověděla. „Ani já tě neodsuzuji,“ řekl jí Ježíš. „Jdi a už nehřeš.“
Ježíš nám odpustil. Ježíš za nás zemřel na kříži a vstal z mrtvých. To je důvod, proč některé věci už dál dělat nechceme, nebo je chceme dělat jinak. 



Doufám, že tento článek dával smysl. Vím, že je víc otázkový a možná náročnější, proto mi klidně pište, co si myslíte vy a co jsem třeba napsala nejasně! :)

Pokud Vás baví o takových tématech diskutovat a jste z Prahy, zajděte si ve čtvrtek v 18:00 do podniku s názvem Zázemí, nebo mi třeba napište.

You Might Also Like

2 komentářů